Cara Nak Buat Kuih Dengan Bhan Yang Mudah Sahaj
Pertama sekali campurkan kesemua bahan dan di aduk rata. Sapu minyak pada loyang.
Kuih Dangai Yummy Food Traditional Cakes Food
Teksturnya pula kena cair di mulut barulah rasa nikmat nak makan.
. Campur air bersama tepung pulut sambil uli. Ada juga yang gunakan acuan kuih cara. Kemudian baru letak atas dapur dan tuangkan adunan kuih tersebut.
Mujur jumpa resepi kuih lopes batik yang simple dan sedap ni. Lepas tu kukus semula dengan api yang sederhana selama 35 minit. Bahan-bahan yang digunakan adalah.
Sudukan sesudu besar bancuhan cucur dan goreng hingga keperangan. Masukkan ke dalam bekas. Setelah kuih keluar biarkan acuan didalam kuali setelah beberapa saat kemudian ulang process.
Kemudian satukan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam blender dan kisar sehingga sebati. Pecahkan telur dalam mangkuk kacau seketika dan ketepikan. Terapkan adunan dengan acuan bulat.
Tuang air gula dan air kapur dan kacau sebati. Lepas dah 35 minit buka tudung periuk dan biarkan kukus sekejap dalam 5-10 minit tanpa penutup. Untuk melenggang gunakan 1 senduk sahaja dan tuangkan di kuali.
Dah siap doh ni boleh ketepikan. Pertama sekali campurkan kesemua bahan dan di aduk rata. Cara buat kuih badak berendam.
Kacau sehingga gula larut dan mendidih. Golekkansalut atas biji bijan. Balut penutup periuk dengan tuala supaya tak menitis air wap atas kuih.
Gaul dengan senduk sehingga sebati. Pastikan alas dan tangan disapu minyak. Sediakan 1 blender yang besar.
Asalkan ikut sukatan bahan dengan betul. Sebenarnya mudah je nak buat kuih tradisi dulu-dulu ni. Ambil adunan dan bulatkan jadi saiz sederhana besar.
Dah siap gaul sagu akan jadi macam ni. Dapatlah idea untuk buat kuih lopes pada hujung minggu nanti. Sediakan loyang yang dah siap disapukan butter sedikit supaya nanti kuih tak melekat dan mudah untuk dipotong.
Biarkan adunan cucur selama 10 hingga 15 minit. Kemudian panaskan dalam oven lebih kurang 10 minit. Teruskan melenggang sehingga adunan habis.
Jom saya kongsikan apa bahan yang digunakan dan cara nak buat kuih peneram ni. Kemudian tuangkan ke dalam loyang bersaiz 88. Panaskan periuk dan masukkan air bersama gula melaka.
Ambil sedikit doh dan gentel bulat kemudian tekan dengan ibu jari. Tabur bawang goreng dan minyak bawang sikit sahaja. Ikut standard kuih bom bijan.
Pertama sekali gaul sebati semua bahan. Bila air gula dah sejuk campurkan bahan-bahan lain. Mula-mula sediakan 1 bekas dan masukkan tepung pulut.
Tapis adunan bagi memastikan tiada ketulan dan bahan-bahan larut sempurna. Ikut mana acuan yang ada. Semua bergantung dengan.
Kemudian masakkan inti pula. Mula-mula buat bahagian pulutnya dulu. Resepi ni gunakan acuan bekang.
Kemudian celupkan ke dalam telur. Masukkan kelapa parut garam tepung ubi dan biar kering sedikit. Jika kelihatan cair tambah sedikit demi sedikit tepung kemudian perap lagi 1- 2 jam.
Resipi kuih rangindangai 4 cawan kelapa parut 2 cawan tepung pulut 34 cawan gula 1 12 sudu kecil garam. Buat sampai adunan habis. Kemudian masukkan sikit demi sikit air pandan sambil uli adunan menjadi doh.
Satukan semua bahan dalam bekas. Isi inti kelapa atau apa sahaja inti kegemaran. Masukkan sagu ke dalam loyang.
Tambahkan gula ikut kemanisan yang disukai dan masukkan sirap pun ikut tahap mana nak. Perasakan dengan garam secukupnya. Leperkan sedikit dan masukkan inti ikut nak banyak mana.
Cara buat kuih bakar lembut sedap. Kalau nak warna terangletak lebih Gaul rata. Perap semalaman pada suhu bilik.
Boleh dibuat klasik boleh juga di buat dengan campuran susu pekat. Untuk inti kelapa masak gula hingga larut. Kemudian masukkan daging dengan kiub dan kacau sehingga kering airnya.
Campurkan kesemua bahan di atas dalam blender. Jika masih tak jadi doh tambah air sikit lagi. MEmang resepi original dari kampung ni.
Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air bersama daun kari masak sehingga pecah minyak. Cara membuat kuih bingka. Gaul dan kacau sampai pekat.
Sediakan 1 loyang bersaiz 8 atau 9 yang dah siap dilapik dengan plastik supaya nanti senang nak potong. Kalau anak-anak muda sekarang ni mungkin tak berapa terdedah dengan kuih ni. 1 biji kelapa putih 1 cawan tepung pulut 23 cawan gula Secubit garam Cara penyediaan.
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng dalam minyak yang panas sehingga merekah dan berbunga-bunga. Bulatkan doh ikut nak besar mana kesemuanya.
Sapu acuan lompang dengan sedikit minyak. Tak perlu tambah air. Jika adunan terlalu lembik tambah sedikit tepung dan jika terlalu kental tambah sedikit air.
Cara membuat resepi kuih jagung kukus. Setelah sebati tapis adunan supaya dapat pastikan tak ada ketulan yang tertingggal. Satukan semua bahan cucur di dalam mangkuk besar dan kacau rata.
Seterusnya tabur sedikit gula atas nya. Panaskan pengukus sehingga air mendidih dengan menggunakan api yang besar. Acuan terap pula disapu tepung.
Sediakan kuali yang berlekuk masukkan minyak yang banyak dan juga api yang besar. Semoga perkongsian dalam Kongsi Resepi ini dapat. Tidak hanya memudahkan ibu² malah membantu wanita bekerja memilih dengan mudah menu² yang simple dan cepat.
Masak di atas api sederhana. Kemudian kisar sehingga sebati dan halus. CARA-CARA PENYEDIAAN KUIH CARA BERLAUK Mula-mula panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
Campurkan kelapa yang telah dikisar sedikit bersama gula tepung pulut dan garam dalam mangkuk adunan. Boleh try buat kat rumah nanti. Cara penyediaanya pun sangatlah mudah dan tak memerlukan bahan yang banyak.
Kemudian masakkan atas dapur dengan api kecil atau sederhana. Masukkan tepung beras dan tepung ubi ke dalam mangkuk. Masak hingga gula larut.
Cara buat kuih seri muka. Pastikan bancuhan sedikit cair dan tidak terlampau pekat. Agak dah berasap baru keluarkan dari oven dan buang minyak yang banyak tu.
Sambil tu panaskan dulu oven pada suhu 200c. 12 sudu teh garam. Tiada campur dengan air walaupun setitik.
Kepal-kepal sikit supaya kemas dan bijan melekat elok. 1 cawan tepung gandum 3 cawan santan cair 4 sudu besar gula Secubit garam 1 sudu kecil air kapur Cara penyediaan. Masak dia sehingga gula larut dan masukkan juga daun pandan ketika ni.
Kisar semua bahan kecuali bahan inti kelapa. Jangan tekan-tekan dan biarkan ia loose begitu. Gaul sebati dan uli hingga jadi doh.
Rendam sagu selama sejam. Salut dengan gula dan sedia untuk dihidang. Dah kembang toskan sekejap.
IKLAN Satukan gula merah gula pasir dan air dalam periuk. Tuang air jus pandan sikit-sikit ke dalam bekas berisi campuran tepung. Bahagian atas kuih semperit ni boleh di hias menggunakan kismis coklat jelly kering dan macam-macam lagi.
Didihkan periuk kukusan dan panaskan acuan lompang terlebih dahulu. Panaskan anggaran 3-4 minit. Panaskan minyak yang banyak.
Apabila adunan kuih dah siap baru masukkan minyak sehingga penuh acuan tersebut. Kemudian masukkan kesemua bahan pulut ni ke dalam loyang. Masak kesemua bahan untuk air gula.
Didihkan air dan rebus doh macam membuat kuih Onde-Onde Buah Melaka.
Comments
Post a Comment